Nieuws

Hoe komen we de schaamte voorbij?

Verborgen armoede. Dat was het thema tijdens de Publieksacademie Kinderarmoede Friesland op 15 september 2020 in de Harmonie in Leeuwarden. Ruim 100 mensen kwamen op 1,5 meter bij elkaar om kinderarmoede bespreekbaar te maken en tot werkbare oplossingen te komen in de provincie Friesland.

 

In de openingsfilm van ervaringsdeskundigen wordt pijnlijk duidelijk: verborgen armoede bestaat nog steeds. Er heerst een groot taboe rondom het thema: je komt er niet achter dat het bestaat, want niemand durft erover te praten. Dagvoorzitter Marijke Roskam (BNR) verwoordt het sentiment van alle aanwezigen in de zaal: “Dit moet en kan eigenlijk niet meer gebeuren.” Doel van de Publieksacademie Kinderarmoede Friesland was aan het eind van de dag duurzame en concrete verbetervoorstellen te hebben om kinderarmoede aan te pakken. Een agenda voor beter landelijk beleid om in het voorjaar van 2021 te overhandigen aan de Tweede Kamer. 


Lees het verslag

Webcast: vaccin tegen kinderarmoede

 

Vanavond 29 juni 2020 start om 20.00 uur de Webcast: Vaccin tegen kinderarmoede. Vanaf 19.30 kun je via deze link alvast inloggen en de uitzending kijken: https://digevents.nl/vaccintegenkinderarmoede. Toegang is mogelijk door jezelf aan te melden met je naam en e-mail. 

 

Corona legt een vergrootglas op kinderarmoede. Kwetsbare doelgroepen worden extra hard getroffen. De tweedeling tussen de ‘haves and have-nots’ komt pijnlijk naar boven. Geldstress bij gezinnen schiet omhoog. Er ontstaat een nieuwe grote groep die onder de armoedegrens komt te leven in Nederland.

 

Wat betekent dit voor de toekomst van kinderarmoede? Is de ondergrens bereikt? Wat moeten we nu echt anders doen? Wat zijn de juiste maatregelen? Spelen bedrijven een rol in de bestrijding? Hoe pak je de verslechterende situatie aan in overheidsbeleid? Allemaal vragen die in de uitzending aan bod komen.

 

In deze speciale online editie van de Publieksacademie Kinderarmoede gaan we op zoek naar een ‘werkend vaccin’. Wat ons betreft: niet alleen stutten en steunen. Maar beter samenwerken en samen proberen de puzzel te leggen. Met dit motto gaat het programma in op actuele cijfers en trends, de impact en behoeftes bij kinderen/gezinnen, het belang van het bedrijfsleven en wat we kunnen leren van aanpakken op lokaal niveau. Bij elkaar opgeteld levert dit hopelijk waardevolle aanbevelingen op voor de politieke partijprogramma’s in de aanpak van kinderarmoede.

Sprekers

      Laurentien van Oranje: medeoprichter Alliantie Kinderarmoede

      Miranda de Haas: ervaringsdeskundige kinderarmoede in het gezin.

      Michiel van Vliet: Kinderarts UMC Groningen

      Nadja Jungmann: Lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht

      Erik Dannenberg: Voorzitter Divosa (vereniging gemeentelijke directeuren in sociaal domein)

      Margrite Kalverboer: Hoogleraar RUG en Kinderombudsman/vrouw

      Jacco Vonhof: Voorzitter MKB-Nederland

      Tweede Kamer leden: René Peters (CDA), Marijke van Beukering-Huijbregts (D66), Gijs van Dijk (PvdA), Martin Wörsdörfer (VVD)

 

 

Presentator

Presentatie is in handen van Marijke Roskam, bekend van BNR en vaste presentator van de Publieksacademie Kinderarmoede. 

Voor wie

De uitzending is gericht op professionals die werken op het thema kinderarmoede en andere betrokkenen uit de wereld van jeugd, gezin, zorg, gezondheid, welzijn, werk en onderwijs.

Uitzending

Maandag 29 juni 2020 van 20.00-21.00 uur.

Webcast

Een webcast is een live uitzending op internet of livestream. Uitzending vindt plaats via Slido. Kijkers kunnen meedoen met polls, chatten, tips en suggesties geven, oplossingen delen en vragen stellen. Je bent overigens niet in beeld via je webcam.

 

Kijken en meedoen

Deelname is gratis. Via deze link kan je meedoen: https://digevents.nl/vaccintegenkinderarmoede

 

Uitzending begint 20.00 uur. Inloggen is mogelijk vanaf 19.30 uur. Toegang is mogelijk door jezelf aan te melden met je naam en e-mail en akkoord te geven op het gebruik van deze gegevens voor de webcast. Noteer zelf de tijd/datum in je agenda en plak bovenstaande link erbij. Voor de livestream bestaat geen registratieproces met automatische email notificatie.

 

Maximaal aantal kijkers is 1.000.

 

Voor vragen kan je mailen naar info@alliantiekinderarmoede.nl

 

 


Hulplijn biedt ouders luisterend oor, steun en tips

Platform OuderWijzer lanceert de OuderWijzerTelefoon

Het thuisblijven in verband met de coronacrisis is voor veel mensen moeilijk. Het geeft een andere dynamiek en mogelijk spanningen in het gezin. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de normale gesprekken die men nodig heeft met anderen even niet echt plaatsvinden. Kinderen, ouderen en eenzame mensen maken massaal gebruik van telefoonlijnen die voor hen zijn opgezet. Maar waar kunnen ouders terecht met hun vragen?


Lees meer

Alliantie Kinderarmoede bestaat 1 jaar

Vandaag bestaat de Alliantie Kinderarmoede precies 1 jaar. Op 26 maart 2019 gingen we van start met 49 gedreven partners en inmiddels staat de teller op 232. Een mijlpaal om even bij stil te staan en te vieren. Helaas niet zoals gepland tijdens ons Jaarcongres in Den Haag, maar zoals alles gaat op dit moment: digitaal. Dus hiep hiep hoera voor het 1-jarig bestaan van de Alliantie Kinderarmoede. Maar we zijn er nog niet, en hebben jullie hulp hard nodig.

Het zijn bijzondere tijden nu de wereld in de ban is van het coronavirus. Voor iedereen hebben de door de overheid genomen maatregelen grote impact. Maar voor mensen die in armoede leven, en met name voor hun kinderen, zijn de gevolgen nog veel groter. En daarom vragen wij iedereen om juist nu dat stapje extra te doen. Want we kunnen nu, meer dan ooit, echt verschil maken.

Waar kun je bijvoorbeeld mee helpen? ABN Amro schonk vorige week 2000 laptops aan het Jeugdeducatiefonds. Daar waren zij in 2 dagen doorheen. Daar is dus nog grote behoefte aan. De gevolgen van het coronavirus zijn ook voor de voedselbanken ingrijpend. Onze partner Stichting Voedselbanken Nederland vraagt met de campagne #staysafeengeef aandacht voor de voedselbanken. De mensen in nood hebben juist nu de voedselpakketten extra hard nodig. Deel de campagne en geef: http://staysafeengeef.nl/.

Als jullie zelf knelpunten signaleren of vragen voor andere partners hebben kunnen jullie terecht in onze LinkedIn Groep: https://bit.ly/2xmCHei.

Kunnen wij op jullie rekenen?


De gevolgen van het coronavirus op kinderarmoede

Het zijn bijzondere tijden nu de wereld in de ban is van het coronavirus. Voor iedereen hebben de door de overheid genomen maatregelen grote impact. Maar voor mensen die in armoede leven, en met name voor hun kinderen, zijn de gevolgen nog veel groter.

Een toename van de prestatiekloof tussen kwetsbare en niet-kwetsbare kinderen valt te verwachten naar aanleiding van deze  ‘corona stop’ op school. Het is belangrijk om daar oog voor te hebben en maatregelen te nemen, zodat de corona crisis op langere termijn niet uitmondt in een sociale crisis.

De Alliantie Kinderarmoede deed een oproep aan alle partners in een poging elkaar te steunen, en te kijken waar in deze tijd behoeftes liggen.


Bekijk de oproep

GEANNULEERD: Jaarcongres Alliantie Kinderarmoede 2020

Zojuist hebben premier Rutte en het RIVM een persconferentie over het coronavirus gehoouden. Een van de aangekondigde maatregelen in de strijd tegen het virus is dat bijeenkomsten van meer dan 100 personen geen doorgang mogen vinden tot in ieder geval eind van de maand.
 
Daarom zijn wij helaas genoodzaakt het Jaarcongres van de Alliantie Kinderarmoede op 26 maart a.s. te annuleren.
 
Wij vinden dit natuurlijk ontzettend jammer en gaan ons uiterste best doen om het Jaarcongres 2020 te verplaatsen naar een moment later dit jaar. Wij houden je via deze site en de nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen!


Handreiking 'Omgaan met armoede op scholen'

De handreiking 'Omgaan met armoede op scholen' is gepresenteerd. Een praktisch handboek vol informatie, tips en suggesties bedoeld om scholen in het basis- en voortgezet onderwijs een denk- en werkkader te bieden voor het vormgeven van een passende en haalbare rol in het omgaan met armoede onder hun leerlingen. In dit eerste deel komen het thema armoede in de school, de rollen van de verschillende professionals en het agenderen van armoede op school aan bod. 


Bekijk handreiking

Kinderen laten opgroeien in een veilige basis, dat kunnen we alleen gezamenlijk realiseren

Kinderarmoede en huisvesting. Dat was het thema van de eerste regionale bijeenkomst van de Publieksacademie Kinderarmoede editie op 11 februari in het Stadstheater Zoetermeer. In het programma kwamen onder meer interviews, feiten en cijfers, levensverhalen van ervaringsdeskundigen, de lokale situatie en presentaties aan bod.

 


Lees verslag

70 procent van Nederlanders is blind voor kinderarmoede in eigen land

Kinderarmoede komt vaker voor dan veel mensen denken. Zo schat 70% van de Nederlanders het aantal kinderen dat in Nederland onder de armoedegrens leeft te laag in of geeft aan geen idee te hebben van de omvang van kinderarmoede. Dit blijkt uit onderzoek van Panel Wizard onder 2.182 Nederlanders in opdracht van Samen voor alle Kinderen (Sam&). Gemiddeld groeit 1 op de 12 kinderen in ons land op in armoede. Vanuit de overtuiging dat je dit vraagstuk alleen sámen kunt oplossen, starten Sam& op 16 januari 2020 een campagne met als doel in 2020 alle kinderen in armoede te bereiken. Zodat zij gewoon mee kunnen doen.


Lees persbericht

Publieksacademie Kinderarmoede


De website van de Publieksacademie Kinderarmoede staat live, en dat is een moment om bij stil te staan. Met meer dan 200 partners die sinds maart 2019 zijn aangesloten bij de Alliantie Kinderarmoede en een succesvolle eerste editie in Groningen is het initiatief ontstaan om voor een breed publiek betrokken bij het thema kinderarmoede de Publieksacademie Kinderarmoede op te richten. In 2020 organiseert de publieksacademie een serie regionale bijeenkomsten door het hele land, vrij toegankelijk, met als doel om op lokaal niveau het thema kinderarmoede bespreekbaar te maken en de krachten te bundelen om er samen iets aan te doen. 

De Publieksacademie Kinderarmoede is een initiatief van de Alliantie Kinderarmoede, NDC Mediagroep, DPG Media en Divosa, met vaste medewerking van het Lectoraat Armoede van de Hogeschool Amsterdam. Zeg jij ook nee tegen kinderarmoede? Kom dan naar een bijeenkomst in jouw regio. Elke bijeenkomst bestaat uit een ander inspirerend programma waarover je meer leest op de nieuwe website. Binnenkort schrijf je je ook eenvoudig in via de site.


Over koptelefoons en kerstlampjes

Een tijdje geleden zag ik een wetenschapper bij De Wereld Draait Door uitleggen hoe het komt dat de oortjes van je koptelefoon altijd in de knoop zitten. Tot mijn verrassing draaide hij het principe om. Het was statistisch gezien natuurlijk veel moeilijker om een snoer uit de knoop te houden dan 'm erin te krijgen.


Lees verder

Geef een boek cadeau

Als je aan armoedebestrijding denkt, denk je in eerste instantie aan kinderen die zonder ontbijt naar school gaan en gezinnen waar de meest elementaire zaken missen. Niet direct aan het feit dat er geen boeken in huis zijn.


Lees verder

Wat zeggen kinderen?

17 oktober 2019 was Wereldarmoededag. Via De Dag Vandaag, de digitale agenda voor het basisonderwijs, kwamen deze dag tienduizenden leerlingen met het onderwerp armoede in aanraking. Het onderwerp werd behandeld d.m.v. een nieuwsitem, een lesbrief, een filmpje van de voorzitter van Divosa, Erik Dannenberg, en een enquête.

Uit deze enquête kwamen verschillende inzichten, waaronder:
* Geef meer aandacht aan het goed laten voelen van de ouders en de kinderen.
*
Maak armoede bespreekbaar door het bekender te maken, want geen enkel kind wil zich anders en buitengesloten voelen.
* Los het probleem bij de kern op, ga op zoek naar mensen die in armoede leven en zorg dat deze mensen de gemeente goed weten te vinden.


Met verschillende gemeenten kritisch kijken naar de aanpak van kinderarmoede: hoe krijgen we kinderarmoede in 2030 het land uit?

 

Op dinsdag 3 december 2019 vond de themabijeenkomst voor gemeenten, partners van de Alliantie Kinderarmoede plaats, gevolgd door een tekenmoment met nieuwe partners. Het evenement kwam tot stand in het Stadskantoor Utrecht dat in handen is van de gemeente, een duurzame locatie direct naast en boven de nieuwe stationshal op het centraal station. Tal van gemeenten vanuit het hele land kwamen bij elkaar om successtories en ervaringen te delen rondom het thema: ‘Wat werkt bij de aanpak van kinderarmoede?’ Bij alle aanwezigen leeft hetzelfde idee: ‘de strijd tegen kinderarmoede winnen we alleen samen.’


Lees het verslag

Blog: Onzichtbaar, van Soler Berk

'Op 3 december 2019 organiseerden we samen een bijeenkomst voor gemeenten die zich hebben aangesloten bij de Alliantie Kinderarmoede. We sloten af met een moment voor nieuwe partners. Ik kijk terug op een mooie dag waarbij er veel inzichten en good practices zijn gedeeld. Het was voor mij ook een magische bijeenkomst, daar vertel ik zo meer over.' 


Lees de hele blog

Kindercongres ‘Gelijke kansen voor alle kinderen’ in Weert

Om armoede bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken organiseerden we op donderdag 24 oktober 2019 het kindercongres Gelijke kansen voor alle kinderen voor kinderen van groep 7 en 8. Ruim 600 kinderen namen deel. Een drukte van jewelste, maar een heel waardevolle dag. Een lokale vlogger (14jr) was dagvoorzitter en praatte alle onderdelen deskundig aan elkaar.


Lees verder

Je ziet het niet

Je ziet het niet. Hoe het is om te leven van 25 euro per week. Met je twee kinderen. Of met drie. Je ziet niet wat er nodig is om overeind te blijven, hoeveel moeite het kost om je kinderen een gezonde start te geven. Wij als moeders voelen ons vaak niet begrepen door de mensen die aan de andere kant van de formulieren hun werk doen. Daarom laten we je in deze serie zien hoe onze leefwereld eruit ziet en op welke fronten de kloof tussen ons en betrokken professionals te groot is.


Lees het verhaal van deze moeders

Oproep: Vloggers gezocht!

Graag willen wij meer zichtbaarheid geven aan onze partners, zijn of haar initiatieven en natuurlijk ook aan de Alliantie Kinderarmoede zelf. Daarom geven we u de mogelijkheid om een vlog op te nemen die wij op de Alliantie Kinderarmoede social media kanalen en (uiteindelijk) op de website zullen communiceren. We hebben een duidelijk format gemaakt waarin de vlog geframed gaat worden. Op onze LinkedIn-pagina vindt u een voorbeeld van Soler Berk, directeur van Missing Chapter Foundation. Wilt u ook meedoen en uw initiatief delen met ons netwerk? Neem dan contact op met Dafne Greeven: dafne.greeven@missingchapter.org. Na aanmelding ontvangt u tips voor het filmen.

 

Volgt u ook onze LinkedIn pagina en wordt u lid van de Alliantie Kinderarmoede groep op LinkedIn? Samen kunnen we nóg meer impact maken!

 

 


Ga naar LinkedIn

'Kind in armoede wil vooral blije ouder'

Geen giften als studieboeken of laptop van school, maar een langduride oplossing om gezinnen uit armoede te helpen. Dat is wat Floris Brussaard (15) uit Badhoevedorp vandaag met zijn toespraak op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopt te bereiken. 

Lees het hele artikel uit het Noord Hollands Dagblad (10-10-19) 


Lees verder

Aanpak armoede onder kinderen per gemeente verschillend

Een effectieve aanpak van armoede onder kinderen ontbreekt en het landelijk sociaal vangnet schiet tekort. Dat blijkt uit het rapport ‘Kansen voor kinderen: een postcodetombola’ van kinderrechtenorganisaties Defence for Children en Save the Children. De Rijksoverheid schiet tekort in haar rol en de uitbesteding van de aanpak naar gemeenten leidt, wellicht onbewust en onbedoeld, tot willekeur. 


Lees verder

Blog ‘Waar is nummer 9?’ van Igor Ivakic

“Ik heb mijn hele leven het gevoel gehad dat ik er niet bij hoorde”, zegt Martin. ‘’Je voelt je eigenlijk net zo minderwaardig en net zo vies als je omgeving, terwijl dat is helemaal niet zo. Maar als iemand dat vertelt, je wordt zo hard afgerekend op je situatie dat je je daar ook helemaal mee vereenzelvigt”, vertelt Wendie. Wat heb je nog over als je de menselijke waardigheid dreigt te verliezen?

Armoede zet juist dit op het spel. Het maakt mensen ziek en ze zich minderwaardig voelen. Het zorgt ervoor dat sommige levens korter duren en de kwaliteit van het leven voor een lange periode schaadt.


Lees de hele blog

Blog ‘Armoede, ik weet waar ik over praat’ van Elke Melody

Zelfs op mijn 50ste bekruipt mij dan het gevoel dat ik 'dus toch niet thuishoor tussen deze mensen'.

Feit is dat niet alleen gezinnen met een niet-Westerse achtergrond het moeilijk hebben in onze wijk. Ook veel Nederlandse, Surinaamse, Antilliaanse en Indische ouders/verzorgers hebben moeite rond te komen. De problemen bij gezinnen zijn groot. En dan staan ook nog eens heel veel ouders er helemaal alleen voor. Kinderarmoede is een groot probleem.

Onze PC Daltonschool Ichthus staat in een gemêleerde wijk in Apeldoorn. Letterlijk tussen twee werelden in: tien hoog flats aan de ene kant, een ‘gewone’ laagbouwwijk aan de andere kant. De wijk komt samen op onze school.

 

 


Lees de hele blog

OOK ALMERE NEEMT DE HANDSCHOEN OP TEGEN KINDERARMOEDE

In Almere groeit één op de zeven kinderen en jongeren op in armoede. Daarom heeft de gemeente het initiatief genomen om zich samen met 19 lokale partners aan te sluiten bij de Alliantie Kinderarmoede. De ondertekening vond plaats op 24 september 2019. Lees verder: https://www.almeredagblad.nl/gemeente/almeerse-partijen-tekenen-intentieverklaring-om-kinderarmoede-tegen-te-gaan

 


Als ik later groot ben (flyer)

VERSLAG PRAKTIJKMIDDAG PIËZOMETHODIEK EN KINDERARMOEDE

Op donderdag 27 juni organiseerde stichting Piëzo, partner van de Alliantie Kinderarmoede, een praktijkmiddag rondom het thema kinderarmoede. Samen met ervaringsdeskundigen gingen de aanwezigen in gesprek over kinderarmoede. Lees het verslag van deze middag hieronder.


Download het persbericht

BROCHURE OMGAAN MET ARMOEDE OP SCHOLEN.

In deze brochure vertellen scholen hoe zij omgaan met armoede die zij dagelijks zien. Met verschillende inspirerende verhalen wordt duidelijk hoe scholen hun verantwoordelijkheden oppakken als het gaat om armoede.


Download de brochure

PUBLIEKSACADEMIE GAAT STRIJD MET KINDERARMOEDE AAN

In 2030 mag geen enkel kind meer de dupe zijn van armoede, én er mogen geen nieuwe gezinnen meer in armoede vervallen.


Naar het volledige artikel

CULEMBORG AANGESLOTEN BIJ ALLIANTIE KINDERARMOEDE NEDERLAND

Gemeente Culemborg sluit zich met 10 lokale partners aan bij de Alliantie Kinderarmoede Nederland. Maandag 20 mei vond een stadsgesprek plaats en ondertekenden zij de belofte van de Alliantie Kinderarmoede. Wethouder Stolwijk: “We zijn in Culemborg in staat om nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken. Samen pakken we kinderarmoede aan. Daarvan ben ik overtuigd.”


Download het persbericht

KINDERARMOEDE: WAT KUN JE ALS SCHOOL DOEN?

PrimaOnderwijs interviewde o.a. Mariëtte Lusse van de Hogeschool Rotterdam over wat je als school kunt doen als het gaat om kinderarmoede.


Naar het volledige artikel

BASISSCHOLIEREN IN ARME WIJKEN MASSAAL OP ACHTERSTAND

Leerlingen op basisscholen in achterstandswijken kampen massaal met problemen. Zo lopen zij achter met taal en leren, hebben ze last van concentratieproblemen en kunnen ouders hun kinderen vaak niet helpen. Bijna 90 procent van de leerkrachten geeft aan dat kinderen in armoedige wijken vaak een taalachterstand hebben, terwijl dit in reguliere wijken bij nog geen kwart van de leerlingen zo is. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van ABN Amro, de Stichting Kinderpostzegels en het Jeugdeducatiefonds, dat opkomt voor achterstandskinderen. Driehonderd leraren, begeleiders en basisschooldirecteuren zijn hiervoor ondervraagd. Volgens de leraren zitten de klassen te vol met probleemgevallen. Bijna driekwart van het onderwijzend personeel geeft aan dat leerlingen in achterstandswijken concentratieproblemen hebben, terwijl dit in andere wijken ongeveer de helft is. ,,In de klas zitten ook veel kinderen met trauma’s door vluchten, armoede en vechtscheidingen’’, beschrijft een docent in de toelichting.


Naar het volledige artikel

PUBLIEKSACADEMIE: SAMEN STOPPEN WIJ KINDERARMOEDE

Kom op 3 juni 2019 naar de publieksacademie over kinderarmoede in de Stadsschouwburg van Groningen. Praat mee over hoe we samen kinderarmoede kunnen stoppen.


Naar het volledige artikel
Bekijk de uitnodiging

AWVN TEKENDE OP 26 MAART IN DEN HAAG VOOR DE ALLIANTIE KINDERARMOEDE

Via de website van AWVN roept de grootste werkgeversvereniging van Nederland haar leden op, om zich aan te sluiten bij de Alliantie Kinderarmoede en een bijdrage te leveren aan de oplossing van het vraagstuk, zowel binnen het bedrijf (voor de eigen medewerkers) als daarbuiten in samenwerking met partners.


VAN SCHAAMTE NAAR WAARDIGHEID

Geen kind meer de dupe van armoede in 2030 via de Alliantie tegen Kinderarmoede.


Naar het volledige artikel

Staatssecretaris Van Ark: Kinderarmoede moet gewoon naar nul

Voor een welvarend land als Nederland is het anno 2019 onacceptabel dat nog altijd één op de tien kinderen opgroeit in armoede, vindt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken. ,,We moeten gewoon naar nul.”

Van Ark onthulde vanmiddag de langverwachte ambities van het kabinet om kinderarmoede tegen te gaan. Belangrijkste uitgangspunt: kinderen moeten meedoen, ongeacht hun thuissituatie. ,,Als jij als kind nooit voor een verjaardagsfeestje wordt uitgenodigd, omdat je zelf nooit zo’n feestje kunt geven, is de kans groot dat je daar je leven lang last van hebt”, stelt Van Ark.

Op bezoek in Leiden prijst ze het werk van de Stichting Leergeld, die de portemonnee trekt voor kinderen die anders niet op schoolreisje of bij de voetbal zouden kunnen, vanwege gebrek aan geld thuis. Ook is ze blij met initiatieven als de Alliantie tegen Kinderarmoede, waarin ruim tachtig bedrijven en organisaties vorige week samen afspraken dat in 2030 geen kind meer in armoede opgroeit. Volgens Van Ark is er in de samenleving een ‘kritische massa’ aan het ontstaan waarmee kinderarmoede ‘de wereld uit kan worden geholpen’.


Naar het volledige artikel


Gelijke kansen

In 2030 mag geen enkel kind de dupe zijn van armoede en zijn er geen nieuwe gezinnen die in armoede terechtkomen. Het programma Gelijke Kansen van het Ministerie van OCW ondersteunt dit doel en is een van de partners. Het programma heeft bijgedragen door drie mini-documentaires over kinderarmoede genaamd ‘Levenslang’ te maken. Door documentaire maker Frank van Osch.

De documentaires tonen aan dat je kinderarmoede een leven lang met je meedraagt. “De schaamte voor en sociale uitsluiting door armoede beïnvloedt de ontwikkeling van kinderen”, beaamt Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zo krijgen kinderen die opgroeien in armoede niet altijd steun en aanmoediging vanuit huis. Ook hebben deze kinderen te maken met stress door de zorgen van hun ouders of ontbreekt het ze aan een rustige plek om huiswerk te maken. De stress die leven in armoede met zich mee brengt is ongezond, slecht voor de schoolprestaties en belemmert kansengelijkheid.

Ik heb altijd geleerd als je in gevaar komt dan kun je drie dingen doen: vluchten, vriezen of vechten. Ik was altijd aan het vluchten. Ik liet me niet zien.” - Martin


Start van de Alliantie Kinderarmoede Nederland

Op 26 maart is de Alliantie Kinderarmoede Nederland gelanceerd. De opening werd verricht door Staatssecretaris Sociale Zaken & Werkgelegenheid Tamara van Ark. Dit is het grootste publiek privaat maatschappelijk offensief tegen de effecten van kinderarmoede in Nederland.

Download persbericht
Lees het verslag van de lancering
Bekijk de visual

initiatieven

De initiatiefnemers van deze alliantie zijn:

© 2019