Nieuws

Oproep: Vloggers gezocht!

Graag willen wij meer zichtbaarheid geven aan onze partners, zijn of haar initiatieven en natuurlijk ook aan de Alliantie Kinderarmoede zelf. Daarom geven we u de mogelijkheid om een vlog op te nemen die wij op de Alliantie Kinderarmoede social media kanalen en (uiteindelijk) op de website zullen communiceren. We hebben een duidelijk format gemaakt waarin de vlog geframed gaat worden. Op onze LinkedIn-pagina vindt u een voorbeeld van Soler Berk, directeur van Missing Chapter Foundation. Wilt u ook meedoen en uw initiatief delen met ons netwerk? Neem dan contact op met Dafne Greeven: dafne.greeven@missingchapter.org. Na aanmelding ontvangt u tips voor het filmen.

 

Volgt u ook onze LinkedIn pagina en wordt u lid van de Alliantie Kinderarmoede groep op LinkedIn? Samen kunnen we nóg meer impact maken!

 

 


Ga naar LinkedIn

'Kind in armoede wil vooral blije ouder'

Geen giften als studieboeken of laptop van school, maar een langduride oplossing om gezinnen uit armoede te helpen. Dat is wat Floris Brussaard (15) uit Badhoevedorp vandaag met zijn toespraak op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopt te bereiken. 

Lees het hele artikel uit het Noord Hollands Dagblad (10-10-19) 


Lees verder

Aanpak armoede onder kinderen per gemeente verschillend

Een effectieve aanpak van armoede onder kinderen ontbreekt en het landelijk sociaal vangnet schiet tekort. Dat blijkt uit het rapport ‘Kansen voor kinderen: een postcodetombola’ van kinderrechtenorganisaties Defence for Children en Save the Children. De Rijksoverheid schiet tekort in haar rol en de uitbesteding van de aanpak naar gemeenten leidt, wellicht onbewust en onbedoeld, tot willekeur. 


Lees verder

Blog ‘Waar is nummer 9?’ van Igor Ivakic

“Ik heb mijn hele leven het gevoel gehad dat ik er niet bij hoorde”, zegt Martin. ‘’Je voelt je eigenlijk net zo minderwaardig en net zo vies als je omgeving, terwijl dat is helemaal niet zo. Maar als iemand dat vertelt, je wordt zo hard afgerekend op je situatie dat je je daar ook helemaal mee vereenzelvigt”, vertelt Wendie. Wat heb je nog over als je de menselijke waardigheid dreigt te verliezen?

Armoede zet juist dit op het spel. Het maakt mensen ziek en ze zich minderwaardig voelen. Het zorgt ervoor dat sommige levens korter duren en de kwaliteit van het leven voor een lange periode schaadt.


Lees de hele blog

Blog ‘Armoede, ik weet waar ik over praat’ van Elke Melody

Zelfs op mijn 50ste bekruipt mij dan het gevoel dat ik 'dus toch niet thuishoor tussen deze mensen'.

Feit is dat niet alleen gezinnen met een niet-Westerse achtergrond het moeilijk hebben in onze wijk. Ook veel Nederlandse, Surinaamse, Antilliaanse en Indische ouders/verzorgers hebben moeite rond te komen. De problemen bij gezinnen zijn groot. En dan staan ook nog eens heel veel ouders er helemaal alleen voor. Kinderarmoede is een groot probleem.

Onze PC Daltonschool Ichthus staat in een gemêleerde wijk in Apeldoorn. Letterlijk tussen twee werelden in: tien hoog flats aan de ene kant, een ‘gewone’ laagbouwwijk aan de andere kant. De wijk komt samen op onze school.

 

 


Lees de hele blog

OOK ALMERE NEEMT DE HANDSCHOEN OP TEGEN KINDERARMOEDE

In Almere groeit één op de zeven kinderen en jongeren op in armoede. Daarom heeft de gemeente het initiatief genomen om zich samen met 19 lokale partners aan te sluiten bij de Alliantie Kinderarmoede. De ondertekening vond plaats op 24 september 2019. Lees verder: https://www.almeredagblad.nl/gemeente/almeerse-partijen-tekenen-intentieverklaring-om-kinderarmoede-tegen-te-gaan

 


Als ik later groot ben (flyer)

VERSLAG PRAKTIJKMIDDAG PIËZOMETHODIEK EN KINDERARMOEDE

Op donderdag 27 juni organiseerde stichting Piëzo, partner van de Alliantie Kinderarmoede, een praktijkmiddag rondom het thema kinderarmoede. Samen met ervaringsdeskundigen gingen de aanwezigen in gesprek over kinderarmoede. Lees het verslag van deze middag hieronder.


Download het persbericht

BROCHURE OMGAAN MET ARMOEDE OP SCHOLEN.

In deze brochure vertellen scholen hoe zij omgaan met armoede die zij dagelijks zien. Met verschillende inspirerende verhalen wordt duidelijk hoe scholen hun verantwoordelijkheden oppakken als het gaat om armoede.


Download de brochure

PUBLIEKSACADEMIE GAAT STRIJD MET KINDERARMOEDE AAN

In 2030 mag geen enkel kind meer de dupe zijn van armoede, én er mogen geen nieuwe gezinnen meer in armoede vervallen.


Naar het volledige artikel

CULEMBORG AANGESLOTEN BIJ ALLIANTIE KINDERARMOEDE NEDERLAND

Gemeente Culemborg sluit zich met 10 lokale partners aan bij de Alliantie Kinderarmoede Nederland. Maandag 20 mei vond een stadsgesprek plaats en ondertekenden zij de belofte van de Alliantie Kinderarmoede. Wethouder Stolwijk: “We zijn in Culemborg in staat om nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken. Samen pakken we kinderarmoede aan. Daarvan ben ik overtuigd.”


Download het persbericht

KINDERARMOEDE: WAT KUN JE ALS SCHOOL DOEN?

PrimaOnderwijs interviewde o.a. Mariëtte Lusse van de Hogeschool Rotterdam over wat je als school kunt doen als het gaat om kinderarmoede.


Naar het volledige artikel

BASISSCHOLIEREN IN ARME WIJKEN MASSAAL OP ACHTERSTAND

Leerlingen op basisscholen in achterstandswijken kampen massaal met problemen. Zo lopen zij achter met taal en leren, hebben ze last van concentratieproblemen en kunnen ouders hun kinderen vaak niet helpen. Bijna 90 procent van de leerkrachten geeft aan dat kinderen in armoedige wijken vaak een taalachterstand hebben, terwijl dit in reguliere wijken bij nog geen kwart van de leerlingen zo is. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van ABN Amro, de Stichting Kinderpostzegels en het Jeugdeducatiefonds, dat opkomt voor achterstandskinderen. Driehonderd leraren, begeleiders en basisschooldirecteuren zijn hiervoor ondervraagd. Volgens de leraren zitten de klassen te vol met probleemgevallen. Bijna driekwart van het onderwijzend personeel geeft aan dat leerlingen in achterstandswijken concentratieproblemen hebben, terwijl dit in andere wijken ongeveer de helft is. ,,In de klas zitten ook veel kinderen met trauma’s door vluchten, armoede en vechtscheidingen’’, beschrijft een docent in de toelichting.


Naar het volledige artikel

PUBLIEKSACADEMIE: SAMEN STOPPEN WIJ KINDERARMOEDE

Kom op 3 juni 2019 naar de publieksacademie over kinderarmoede in de Stadsschouwburg van Groningen. Praat mee over hoe we samen kinderarmoede kunnen stoppen.


Naar het volledige artikel
Bekijk de uitnodiging

AWVN TEKENDE OP 26 MAART IN DEN HAAG VOOR DE ALLIANTIE KINDERARMOEDE

Via de website van AWVN roept de grootste werkgeversvereniging van Nederland haar leden op, om zich aan te sluiten bij de Alliantie Kinderarmoede en een bijdrage te leveren aan de oplossing van het vraagstuk, zowel binnen het bedrijf (voor de eigen medewerkers) als daarbuiten in samenwerking met partners.


VAN SCHAAMTE NAAR WAARDIGHEID

Geen kind meer de dupe van armoede in 2030 via de Alliantie tegen Kinderarmoede.


Naar het volledige artikel

Staatssecretaris Van Ark: Kinderarmoede moet gewoon naar nul

Voor een welvarend land als Nederland is het anno 2019 onacceptabel dat nog altijd één op de tien kinderen opgroeit in armoede, vindt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken. ,,We moeten gewoon naar nul.”

Van Ark onthulde vanmiddag de langverwachte ambities van het kabinet om kinderarmoede tegen te gaan. Belangrijkste uitgangspunt: kinderen moeten meedoen, ongeacht hun thuissituatie. ,,Als jij als kind nooit voor een verjaardagsfeestje wordt uitgenodigd, omdat je zelf nooit zo’n feestje kunt geven, is de kans groot dat je daar je leven lang last van hebt”, stelt Van Ark.

Op bezoek in Leiden prijst ze het werk van de Stichting Leergeld, die de portemonnee trekt voor kinderen die anders niet op schoolreisje of bij de voetbal zouden kunnen, vanwege gebrek aan geld thuis. Ook is ze blij met initiatieven als de Alliantie tegen Kinderarmoede, waarin ruim tachtig bedrijven en organisaties vorige week samen afspraken dat in 2030 geen kind meer in armoede opgroeit. Volgens Van Ark is er in de samenleving een ‘kritische massa’ aan het ontstaan waarmee kinderarmoede ‘de wereld uit kan worden geholpen’.


Naar het volledige artikel


Gelijke kansen

In 2030 mag geen enkel kind de dupe zijn van armoede en zijn er geen nieuwe gezinnen die in armoede terechtkomen. Het programma Gelijke Kansen van het Ministerie van OCW ondersteunt dit doel en is een van de partners. Het programma heeft bijgedragen door drie mini-documentaires over kinderarmoede genaamd ‘Levenslang’ te maken. Door documentaire maker Frank van Osch.

De documentaires tonen aan dat je kinderarmoede een leven lang met je meedraagt. “De schaamte voor en sociale uitsluiting door armoede beïnvloedt de ontwikkeling van kinderen”, beaamt Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zo krijgen kinderen die opgroeien in armoede niet altijd steun en aanmoediging vanuit huis. Ook hebben deze kinderen te maken met stress door de zorgen van hun ouders of ontbreekt het ze aan een rustige plek om huiswerk te maken. De stress die leven in armoede met zich mee brengt is ongezond, slecht voor de schoolprestaties en belemmert kansengelijkheid.

Ik heb altijd geleerd als je in gevaar komt dan kun je drie dingen doen: vluchten, vriezen of vechten. Ik was altijd aan het vluchten. Ik liet me niet zien.” - Martin


Start van de Alliantie Kinderarmoede Nederland

Op 26 maart is de Alliantie Kinderarmoede Nederland gelanceerd. De opening werd verricht door Staatssecretaris Sociale Zaken & Werkgelegenheid Tamara van Ark. Dit is het grootste publiek privaat maatschappelijk offensief tegen de effecten van kinderarmoede in Nederland.

Download persbericht
Lees het verslag van de lancering
Bekijk de visual

initiatieven

De initiatiefnemers van deze alliantie zijn:

© 2019