Nieuws

VERSLAG PRAKTIJKMIDDAG PIËZOMETHODIEK EN KINDERARMOEDE

Op donderdag 27 juni organiseerde stichting Piëzo, partner van de Alliantie Kinderarmoede, een praktijkmiddag rondom het thema kinderarmoede. Samen met ervaringsdeskundigen gingen de aanwezigen in gesprek over kinderarmoede. Lees het verslag van deze middag hieronder.


Download het persbericht

BROCHURE OMGAAN MET ARMOEDE OP SCHOLEN.

In deze brochure vertellen scholen hoe zij omgaan met armoede die zij dagelijks zien. Met verschillende inspirerende verhalen wordt duidelijk hoe scholen hun verantwoordelijkheden oppakken als het gaat om armoede.


Download de brochure

PUBLIEKSACADEMIE GAAT STRIJD MET KINDERARMOEDE AAN

In 2030 mag geen enkel kind meer de dupe zijn van armoede, én er mogen geen nieuwe gezinnen meer in armoede vervallen.


Naar het volledige artikel

CULEMBORG AANGESLOTEN BIJ ALLIANTIE KINDERARMOEDE NEDERLAND

Gemeente Culemborg sluit zich met 10 lokale partners aan bij de Alliantie Kinderarmoede Nederland. Maandag 20 mei vond een stadsgesprek plaats en ondertekenden zij de belofte van de Alliantie Kinderarmoede. Wethouder Stolwijk: “We zijn in Culemborg in staat om nieuwe, creatieve en slimme oplossingen te bedenken. Samen pakken we kinderarmoede aan. Daarvan ben ik overtuigd.”


Download het persbericht

KINDERARMOEDE: WAT KUN JE ALS SCHOOL DOEN?

PrimaOnderwijs interviewde o.a. Mariëtte Lusse van de Hogeschool Rotterdam over wat je als school kunt doen als het gaat om kinderarmoede.


Naar het volledige artikel

BASISSCHOLIEREN IN ARME WIJKEN MASSAAL OP ACHTERSTAND

Leerlingen op basisscholen in achterstandswijken kampen massaal met problemen. Zo lopen zij achter met taal en leren, hebben ze last van concentratieproblemen en kunnen ouders hun kinderen vaak niet helpen. Bijna 90 procent van de leerkrachten geeft aan dat kinderen in armoedige wijken vaak een taalachterstand hebben, terwijl dit in reguliere wijken bij nog geen kwart van de leerlingen zo is. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van ABN Amro, de Stichting Kinderpostzegels en het Jeugdeducatiefonds, dat opkomt voor achterstandskinderen. Driehonderd leraren, begeleiders en basisschooldirecteuren zijn hiervoor ondervraagd. Volgens de leraren zitten de klassen te vol met probleemgevallen. Bijna driekwart van het onderwijzend personeel geeft aan dat leerlingen in achterstandswijken concentratieproblemen hebben, terwijl dit in andere wijken ongeveer de helft is. ,,In de klas zitten ook veel kinderen met trauma’s door vluchten, armoede en vechtscheidingen’’, beschrijft een docent in de toelichting.


Naar het volledige artikel

PUBLIEKSACADEMIE: SAMEN STOPPEN WIJ KINDERARMOEDE

Kom op 3 juni 2019 naar de publieksacademie over kinderarmoede in de Stadsschouwburg van Groningen. Praat mee over hoe we samen kinderarmoede kunnen stoppen.


Naar het volledige artikel
Bekijk de uitnodiging

AWVN TEKENDE OP 26 MAART IN DEN HAAG VOOR DE ALLIANTIE KINDERARMOEDE

Via de website van AWVN roept de grootste werkgeversvereniging van Nederland haar leden op, om zich aan te sluiten bij de Alliantie Kinderarmoede en een bijdrage te leveren aan de oplossing van het vraagstuk, zowel binnen het bedrijf (voor de eigen medewerkers) als daarbuiten in samenwerking met partners.


VAN SCHAAMTE NAAR WAARDIGHEID

Geen kind meer de dupe van armoede in 2030 via de Alliantie tegen Kinderarmoede.


Naar het volledige artikel

Staatssecretaris Van Ark: Kinderarmoede moet gewoon naar nul

Voor een welvarend land als Nederland is het anno 2019 onacceptabel dat nog altijd één op de tien kinderen opgroeit in armoede, vindt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken. ,,We moeten gewoon naar nul.”

Van Ark onthulde vanmiddag de langverwachte ambities van het kabinet om kinderarmoede tegen te gaan. Belangrijkste uitgangspunt: kinderen moeten meedoen, ongeacht hun thuissituatie. ,,Als jij als kind nooit voor een verjaardagsfeestje wordt uitgenodigd, omdat je zelf nooit zo’n feestje kunt geven, is de kans groot dat je daar je leven lang last van hebt”, stelt Van Ark.

Op bezoek in Leiden prijst ze het werk van de Stichting Leergeld, die de portemonnee trekt voor kinderen die anders niet op schoolreisje of bij de voetbal zouden kunnen, vanwege gebrek aan geld thuis. Ook is ze blij met initiatieven als de Alliantie tegen Kinderarmoede, waarin ruim tachtig bedrijven en organisaties vorige week samen afspraken dat in 2030 geen kind meer in armoede opgroeit. Volgens Van Ark is er in de samenleving een ‘kritische massa’ aan het ontstaan waarmee kinderarmoede ‘de wereld uit kan worden geholpen’.


Naar het volledige artikel


Gelijke kansen

In 2030 mag geen enkel kind de dupe zijn van armoede en zijn er geen nieuwe gezinnen die in armoede terechtkomen. Het programma Gelijke Kansen van het Ministerie van OCW ondersteunt dit doel en is een van de partners. Het programma heeft bijgedragen door drie mini-documentaires over kinderarmoede genaamd ‘Levenslang’ te maken. Door documentaire maker Frank van Osch.

De documentaires tonen aan dat je kinderarmoede een leven lang met je meedraagt. “De schaamte voor en sociale uitsluiting door armoede beïnvloedt de ontwikkeling van kinderen”, beaamt Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zo krijgen kinderen die opgroeien in armoede niet altijd steun en aanmoediging vanuit huis. Ook hebben deze kinderen te maken met stress door de zorgen van hun ouders of ontbreekt het ze aan een rustige plek om huiswerk te maken. De stress die leven in armoede met zich mee brengt is ongezond, slecht voor de schoolprestaties en belemmert kansengelijkheid.

Ik heb altijd geleerd als je in gevaar komt dan kun je drie dingen doen: vluchten, vriezen of vechten. Ik was altijd aan het vluchten. Ik liet me niet zien.” - Martin


Start van de Alliantie Kinderarmoede Nederland

Op 26 maart is de Alliantie Kinderarmoede Nederland gelanceerd. De opening werd verricht door Staatssecretaris Sociale Zaken & Werkgelegenheid Tamara van Ark. Dit is het grootste publiek privaat maatschappelijk offensief tegen de effecten van kinderarmoede in Nederland.

Download persbericht
Lees het verslag van de lancering
Bekijk de visual

initiatieven

De initiatiefnemers van deze alliantie zijn:

© 2019